Krožni promet, Miklavž in Toško čelo

Krožni promet, Miklavž in Toško čelo

 

To so naši najljubši dogodki leta 2021/22.

Učilnica na prostem

September 2021. Pred Mladinsko sobo se lotimo postavljanja zunanje učilnice: kaj, če poizkusimo učenje glasbe (namesto na zaslone) prestaviti kar v naravo? Na sporedu so osnove kitare, pa se ura na račun dobrega vremena in sproščene družbe prelevi v igranje vedno bolj zapletenih ritmičnih vzorcev, ki trajalo do večera. Obvestimo, ko ponovimo!

Pedagoški konferenci

13. septembra smo poletne ideje ob kavi in pomarančnem soku spremenili v konkretne načrte za šolsko leto v prihajanju. Debatirali smo o poslanstvu naše hiše, komentirali dobre pedagoške prakse in izbirali med besedama glasbilo in instrument (zmagovalec po devetih mesecih še vedno ni znan). Druga konferenca je bila izzivalnejše sorte, saj nas je Miha konec januarja povabil na Toško čelo. Po uspešno prehojeni poti z veseljem potrdimo, da je bil izplen srečanja - ob vročem čaju in jabolčnem štrudlu - več kot uspešen.

Glasbeno jesenovanje

Nekaj minut čez pol enajsto smo se zbrali v Mladinski sobi, podpisali kozarčke in si privoščili požirek vročega sadnega čaja. Spoznali smo imena (+ najljubše hobije) soudeležencev in se - opremljeni z novimi poznanstvi - razdelili v skupine za obisk delavnic, ki so jih pripravili naši mentorji.

Tečaj improvizacije

Blaž je za mlade s klavirskim predznanjem sestavil program Klavirska improvizacija in ga novembra premierno izvedel na gimnaziji Želimlje. Udeleženci 6-tedenskega programa so izpostavili, da so začeli na klavir gledati na povsem nov način, hkrati pa je tečaj obogatil njihov slovar za glasbeno izražanje.


Miklavžev koncert

Glasbene točke smo spletli v božično zgodbo, učenci pa so se prvič preizkusili tudi v organizacijskih vlogah. Ker pogostitev po koncertu ni bila mogoča, smo učence povabili, da s seboj prinesejo kakšno majhno pozornost, dobrote pa smo pred nastopom postavili pod drevesce. Po koncertu so dobrote dobile nove prejemnike in strinjali smo se, da je bil na ta večer zares prisoten Miklavžev duh.


Glasbena voščilnica

Božič 2021. Kako lahko izkazažemo pozornost tistim, ki jo v tem času najbolj potrebujejo? Odgovor smo našli v delavnici Glasbena voščilnica, ki smo jo organizirali v Velikih Laščah. Napisali smo preprosta praznična voščila, jih podložili z glasbeno podlago in jih za piko na i poslali v nabiralnike naših prijateljev, sosedov in starih staršev.

Odprli smo vrata Glasbene pripravnice

Naša ekipa je od začetka leta bogatejša za ljubiteljico grškega jogurta, pevko in oboževalko dela z otroki Mašo Menegatti. Študentka glasbene pedagogike skupaj z Blažem pripravlja in vodi tedenska srečanja Glasbene pripravnice v Mladinski sobi. Čeprav smo program otvorili šele sredi marca, nam dajejo odzivi otrok in staršev jasno vedeti, da bo Glasbena pripravnica v prihodnje eden od temeljev naše hiše.

Prvi koncert v krogu: Učenci učencem

Kaj, če bi poleg velikih nastopov pripravili še enega manjšega, samo za nas? Običajno nam dober nastop zaželijo domači, tokrat pa smo z željami spodbudili drug drugega. Na lističe smo zapisali spodbudne misli za sošolce - eni so se odločili za preprosto besedo “Srečno”, drugi so svojim sošolcem namenili pravcat spodbuden spis.

Nastopi v Glasbeni ustvarjalnici

Kaja in Valentina že jeseni, Sara in Jure pa sta nam avtorske stvaritve in priredbe predstavila spomladi. Udeleženci Glasbene ustvarjalnice so letos pripravljali večere, ki so krepko presegli okvire glasbe - poleg predstavitve skladb, poezije, ilustracij in drugih umetniških izdelkov so se nastopi izkazali kot super priložnost za tkanje vezi med prijatelji, sorodniki in novimi poznanstvi iz Glasbene ustvarjalnice.


Čonce popoldne 2022

Vsaka skupina je likovno opremila svojo sobo, Maša pa je poskrbela, da so bile ideje smiselno razporejene. V trenutku nepozornosti je Žak ob robu hiše zanetil požar, a so bili vsi prisotni dovolj zbrani, tako da je bil požar še pravočasno pogašen (dorisali smo gasilce!).

Čonce ekskurzija: Ritem srca 2022

Z glasbili je podobno kot z gravitacijo: približujemo se jim, ne da bi se tega zavedali in nič drugače ni bilo na predkoncertni stojnici. Še preden smo prilepili svoj logotip, se je začela okrog mize nabirati mladina. Prvi so se čudili glasbilom, drugi košari s sadjem, večina pa si je želela zavrteti kvintni krog.

Koncert učencev TO-GO

Koncert smo oblikovali po meri vseh letečih staršev in učencev, ki bi jim obisk 90-minutnega dogodka sredi belega dne predstavljal prevelik zalogaj. Razdelili smo ga na tri dele po dvajset minut, v Mladinski sobi pa so svojo točko premierno predstavili tudi učenci iz Glasbene pripravnice.


V resnici je bilo na sporedu še kup glasbeno-ustvarjalno-sproščeno-resnih dogodkov, a rok za oddajo tega bloga je že davno zamujen, zato na tem mestu zaenkrat postavljamo piko. Čez nekaj dni nas čaka še Zaključni nastop, čisto zares pa se bomo od leta 21/22 poslovili z zaključkom prvega kroga prijav, ki jih sprejemamo do 22. junija. Se vidimo prihodnje leto?


 
Improvizacija: Navodila za uporabo

Improvizacija: Navodila za uporabo

Odprte so prijave za vpis v novo šolsko leto!

Odprte so prijave za vpis v novo šolsko leto!

0